Platform21

Saturday, October 01, 2005

Gedenkplaat voor François Franck

Zaterdagvoormiddag werd aan de Everdijstraat in Antwerpen, in de schaduw van de politietoren aan de Oudaan, door de Eugeen Van Mieghemstichting een gedenkplaat onthuld ter ere van de zakenman en kunstmecenas François Franck. Dat gebeurde in aanwezigheid van Eric Franck, de kleinzoon van de Antwerpse ondernemer. Het gedenkteken is meteen het einde van de François Franck-wandeling, die de bezoeker langs diverse cultuurikonen van Antwerpen leidt.



François Franck werd geboren in 1872 als zoon van een Antwerps decorateur. Na zijn studies aan de Koninklijke Academie van Antwerpen en stages bij Parijse decorateurs en meubelmakers, opende hij op het einde van de negentiende eeuw aan de Everdijstraat-Korte Gasthuisstraat de 'Ameublements Franck' op.

De zakenman toonde echter ook een grote interesse voor de beeldende kunsten en wierp zich al snel op tot verdediger van kunstenaars als Jakob Smits en James Ensor. Tevens stond hij aan de wieg van kunstkringen als 'De Kapel' en de bijzonder invloedrijke 'Kunst van Heden'. In de jaren twintig startte deze vereniging met schenkingen aan het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten.


Ook uit zijn eigen collectie - die onder meer de inmiddels wereldberoemde 'Intrede van Christus in Brussel' van James Ensor omvatte - schonk hij talloze werken aan het Antwerpse museum. Op 23 maart 1932 kwam de mecenas tijdens een vakantie in Oostende bij een ongeval om het leven. Drie dagen later werd hij in Antwerpen onder grote publieke belangstelling ten grave gedragen.

De woning van François Franck aan de Everdijstraat 43 is het einde van een culturele stadswandeling die vertrekt aan het Museum voor Schone Kunsten. De tocht leidt onder meer langs de Bouwmeesterstraat met de synagoge van architect Joseph Hertogs, de Solvijnstraat met de woning van kunstverzamelaar en Franck-secretaris Ernest Van den Bosch en de Amerikalei met de woningen van bankier en kunstmecenas Armilde Lheureux en advocaat en KVH-voorzitter Georges Serigiers.

De deelnemers worden verder geleid langs de Anselmostraat, waar zich de woning bevindt van Charles Bernard. Hij was dichter, kunstcriticus en journalist. Vervolgens gaat het naar de Britselei en de woonplaats van architect Jozef De Lange, ontwerper van het KVH-paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen. Aan de Britselei woonde ook advocaat René Victor, kunstverzamelaar en een intieme vriend van François Franck. Wat verder was daar ook de kunsthandel 'Zazzarini' van Jef Van Overloop was gevestigd.


Het parcours loopt verder langs de Begijnenvest en het atelier van Maurits Nijkerk en de Louizastraat met de woning van kunstverzamelaar Albin Lambotte. Daarna leidt het parcours naar de Schermerstraat, waar zich de woning van advocaat en minister Louis Franck, broer van François, bevond. Ook het atelier van Roger Avermaete aan de Lange Gasthuisstraat werd in de wandeling opgenomen, net zoals de woningen van Henriëtte Mayer Van den Bergh en Carlito Grisar. Daarna volgt de woning van kunstverzamelaar Jozef Beuckeleers aan de Leopoldstraat.

Geëindigd wordt met een blik op het gebouw van de 'Ameublements Franck' aan de Korte Gasthuisstraat en de woning van François Franck aan de Everdijstraat 43. Daar verzamelden leden en sympathisanten van de Eugeen van Mieghem Stichting zich zaterdagvoormiddag voor een gedenkplaat ter ere van François Franck.

In het pand is vandaag een advocatenpraktijk gevestig. Het interieur omvat echter onder meer het schilderij 'Personages', een werk van Eugeen Van Mieghem dat tot de persoonlijke collectie van de bewoner behoorde. Tijdens de kleine plechtigheid, in aanwezigheid van kleinzoon Eric Franck, woonachtig in Engeland, deed Erwin Joos, conservator van het Eugeen Van Mieghem Museum, een oproep aan het Antwerpse stadsbestuur om de kunstmecenas ook te gedenken met een straatnaam.

Bij de wandeling is ook een geïllustreerde brochure beschikbaar.

1 Comments:

  • At 2:28 AM , Blogger Ben opdenacker said...

    Mijn oma, Cecile Kortleven, werkte als dienstmeisje bij de familie Franck. Ze sprak later altijd lovend over hen.
    Ik ben nog in bezit van een briefkaart uit 1914 aan haar gericht door mijn opa, Frans Bormans, toentertijd haar vrijer. Adres: Everdijstraat 43.

    Ben Opdenacker

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home