Platform21

Saturday, October 01, 2005

Expo honderd jaar Kunst van Heden

In het Museum Eugeen Van Mieghem aan de Beatrijslaan op de Antwerpse Linkeroever loopt tot 30 oktober een overzichtstentoonstelling naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Antwerpse kunstvereniging 'Kunst van Heden'. Daarbij wordt aandacht besteed aan het werk van tijdgenoten van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem.'Kunst van Heden' werd opgericht op 1 maart 1905 door figuren als de Antwerpse zakenlui Louis, François en Charles Franck, Pol de Mont en Emmanuel de Bom. Voor de financiering werd steun gezocht bij de Antwerpse industriëlen, zoals de families Bracht en von der Becke. Deze laatste richtte in 1872 trouwens mee de rederij Red Star Line op.

Het ledenbestand omvatte figuren als Constantin Meunier, Georges Minne, Jakob Smits en James Ensor. Er werden tentoonstellingen georganiseerd met werken van onder meer Auguste Rodin, Constant Permeke, Gustave en Leon De Smet, Gustave Van de Woestijne, Rik Wouters en Eugeen Van Mieghem.Tijdens de tweede wereldoorlog overleden verscheidene stichters, terwijl andere naar het buitenland verhuisden. Dat betekende de aftakeling van de vereniging, die het met een laatste tentoonstelling in 1959 definitief voor bekeken hield.

In het Van Mieghem Museum wordt een overzicht getoond van de kunstenaars die tijdens het meer dan vijftigjarig bestaan van de vereniging bij de KVH-activiteiten aan bod kwamen. De collectie omvat honderd meesterwerken van onder meer Ensor, Permeke, Smits, Spilliaert, Van Mieghem en Wouters. De werken werden in bruikleen gegeven door het Museum voor Schone Kunsten van Oostende, het Jakob Smits Museum en diverse privé-verzamelaars.


Ter gelegenheid van de openstelling van de tentoonstelling schonk de Eugeen Van Mieghem Stichting een bronzen beeld 'De Landverhuizer' van beeldhouwster Carla Kamphuis-Meijer aan de stad Antwerpen. Het kunstwerk toont een man die gepakt en gezakt klaar staat om met de boot van de Red Star Line naar New York te vertrekken.

Het beeldhouwwerk is gemaakt naar een krijttekening van Eugeen Van Mieghem uit 1904. Het eerste exemplaar van het beeld wordt bewaard in het Eugeen Van Mieghem Museum, terwijl een tweede zich bevindt in de collectie van het South Street Seaport Museum in New York. In totaal zijn er honderd exemplaren vervaardigd. Er wordt in het museum ook een kleinere versie aangeboden in kristalglas.

De tentoonstelling 'Kunst van Heden 100 jaar later' kan bezocht worden op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraag 5 euro. Meer informatie kan bekomen worden op de website www.vanmieghemmuseum.com.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home