Platform21

Friday, February 15, 2008

Invloedrijk jazzgitarist Henri Salvador overleden

De Franse jazzgitarist Henri Salvador is woensdagochtend overleden. Hij was negentig en pas eind december vorig jaar nam hij afscheid van het publiek met een concert in het Parijse Palais des Congrès.

Salvador, geboren in Frans Guyana, was een invloedrijke muzikant, speelde in verscheidene Franse films en presenteerde tijdens de sixties een eigen programma op de Franse televisie.
Salvador leerde gitaar spelen onder invloed van Django Reinhardt en was ook sterk beïnvloed door jazzgroten als Louis Armstrong en Duke Ellington. Hij werkte samen met de arrangeurs Quincy Jones en Michel Legrand.
Henry Salvador was een voorhoedefiguur die graag nieuwe dingen uitprobeerde: in 1956 nam hij de eerste Franse rock-n'-roll-plaat op en in 1974 kwam hij op de proppen met de eerste Franse discosingle ('J'aime tes g'noux). Hij maakte ook enkele kinderplaten en richtte met Les Disques Salvador zijn eigen platenfirma op.

Salvador kreeg talloze prestigieuze onderscheidingen: in Frankrijk werd hij in 2004 bijvoorbeeld Commandeur dans l'ordre de la Légion d'honneur.
Ook tijdens zijn laatste levensjaren bleef Henri Salvador uiterst succesrijk. Zijn cd Chambre avec vue uit 2002 verkocht ruim twee miljoen exemplaren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home