Platform21

Friday, February 08, 2008

Thriller wordt 25 jaar

Met Michael Jackson mag het dan de laatste tijd niet zo goed gaan, sommige van zijn albums blijken moeilijk te evenaren. Zo blijft Thriller, 25 jaar na zijn release, de best verkochte plaat aller tijden. De verjaardagseditie van het album ligt vanaf vrijdag in Belgiƫ bij de platenboer.

De verkoopcijfers voor de plaat, die in december 1982 uitkwam, zijn vaak het voorwerp van controverse. Zo zijn er van Thriller volgens het Epic label (Sony-BMG) 104 miljoen exemplaren verkocht. Heel wat specialisten beschouwen die cijfers als overdreven en houden het op 50 tot 60 miljoen verkochte albums. Het Guinness Book of World Records schat het verkoopvolume in zijn editie van 2008 op 55 miljoen. Wat er ook van zij, Thriller blijft ontegensprekelijk het best verkochte album ooit.

De plaat is een mengeling van soul, disco-funk en pop en wordt gekenmerkt door de synthesizersound, die zo typerend is voor de jaren tachtig. Aan het album werkten grote namen mee, zoals Paul McCartney ("The girl is mine"), gitarist Eddie Van Halen ("Beat it"), cultacteur Vincent Price en enkele leden van de groep Toto. Daarnaast betekende de door John Landis gemaakte muziekvideo bij het nummer Thriller, een revolutie binnen de geschiedenis van de clip. Officieel komt de verjaardagsremake van de plaat maandag uit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home