Platform21

Monday, January 28, 2008

Documentaire over Belgische kunstenaar Dillemans wint prijs in Frankrijk

De Vlaamse documentaire "Sam Dillemans: De waanzin van het detail" van regisseur Luc Lemaître en scenarist Sam Degraeve heeft de FIPA d'Or gewonnen op het 21ste Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in het Franse Biarritz. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.


De prijs gaat jaarlijks naar een productie uit één van de diverse festivalcategorieën die volgens de jury de eigen categorie overstijgt. "Sam Dillemans: De waanzin van het detail" was één van de 13 geselecteerden voor de competitie "Documentaires de Création et Essais".


De documentaire toont een kunstenaar die vanuit een innerlijke drang schildert die hij niet kan controleren. Dillemans hanteert een erg fysieke stijl met bijna versteende borstels en dikke klodders verf, maar blijkt ook een begenadigd verteller die de ene oneliner na de andere afvuurt.


Zijn voorbeelden zijn Van Gogh, Picasso, Rubens of Goya die voor hem geen schilders van gisteren zijn, maar van vandaag en morgen. Ze inspireren, deprimeren en frustreren Dillemans dagelijks wegens hun verpletterend genie. De productie van Britt Van den Heuvel voor Woestijnvis werd eind oktober 2007 vertoond op Canvas.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home