Platform21

Monday, January 14, 2008

Kosmopolitische kip naar Nederlands museum

Het museum Het Valkhof in het Nederlandse Nijmegen wordt vanaf 26 januari voor vijf maanden de thuis van enkele kippen. Het gaat volgens de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen om voorlopers van de universele, kosmopolitische kip, die door hemzelf worden gefokt. Op de tentoonstelling zullen onder meer ook enkele opgezette kippen en tekeningen van nieuwe generaties kippen geƫxposeerd worden.


Koen Vanmechelen werkt al enkele jaren aan het Cosmopolitan Chicken Project, waarmee hij in de kunstwereld naam heeft gemaakt. De kunstenaar kruist kippen van nationale rassen om uiteindelijk tot een bastaardkip te komen, die alle genen van alle nationale rassen bevat. De kippen die naar Nijmegen komen, vormen de tiende generatie van het project van Vanmechelen. Daarvoor kruiste hij de Turkse Denizli Longcrower met Mechelse Auracana-kippen.


De kunstenaar heeft in Sint-Truiden een rusthuis voor bejaarde kippen. Sommige van de dieren die daar sterven, zet hij op. In Het Valkhof zijn die opgezette kippen naast hun levende soortgenoten te zien. De expositie bestaat verder uit tekeningen van elke nieuwe generatie wereldkippen, collages, sculpturen, installaties en computeranimaties. Volgens de kunstenaar is de kip een symbool dat op zichzelf kunst is. De tentoonstelling loopt tot 29 juni.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home