Platform21

Saturday, January 12, 2008

Drummer Wallace Collection overleden

Freddy Nieuland, de drummer van de Belgische band The Wallace Collection, is op 63-jarige leeftijd overleden. Nieuland was ook de zanger van 'Daydream', de internationale hit die The Wallace Collection in 1969 scoorde. ‘Daydream’ haalde in meer dan twintig landen de eerste plaats in de hitparades. Het nummer werd ook gecoverd door onder meer Claude François en Paul Michiels. Van de single werden twee miljoen exemplaren verkocht.


The Wallace Collection brak op het einde van de jaren zestig door met het album ‘Laughing Cavalier’, opgenomen in de beroemde Abbey Road Studios van The Beatles in Londen. Samen met Sylvain Vanholme, frontman van The Wallace Collection, had Freddy Nieuland voordien deel uitgemaakt van de band Sylvester’s Team. Raymond Vincent en Jacques Namotte, twee andere bandleden, kwamen uit het Nationaal Philhermonisch Orkest. Vijfde lid was toetsenist Marc Hérouet.


In 1970 componeerde The Wallace Collection de soundtrack voor de Franse film ‘La Maison’. Datzelfde jaar bracht de band een tweede album uit, met de hits ‘Serenade’ en ‘Love’ en ‘Dear Beloved Secretary’, maar geen enkele daarvan kon het succes van ‘Daydream’ evenaren. Een jaar later schreven ze muziek voor de films ‘Un Beau Monstre’ en ‘Les Intrus’ met Charles Aznavour in de hoofdrol.


Met deze soundtracks werd The Wallace Collection erg populair in Frankrijk en Italië. De lange tournees begonnen echter zwaar door te wegen, wat uiteindelijk leidde tot het opdoeken van de band.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home