Platform21

Sunday, December 30, 2007

Veiling dreigt voor Antifonarium Tsgrooten

Het middelnederlandse manuscript ‘Antifonarium Tsgrooten’ dreigt uit Vlaanderen te verdwijnen. De familie de Mérode, de huidige eigenaars van het Latijnse liturgische zangboek, overweegt om het in Londen te laten veilen bij Christie's. Vorig jaar ontstond er ook al opschudding toen het Gruuthusemanuscript werd verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.


Het Antifonarium Tsgrooten is niet zo oud als het veertiende-eeuwse Gruuthusehandschrift. Het werd rond 1500 gemaakt op vraag van Antonius Tsgrooten, de abt van de abdij van Tongerlo. Maar het is versierd met niet minder dan 42 miniaturen en 21 uitgewerkte initialen, wat de prijs aanzienlijk kan opdrijven. Het werk is een absoluut pronkstuk uit de Leuvense school, gemaakt door de gereputeerde scribent Franciscus van Weert.


Sinds februari is het handschrift aan verschillende Belgische instellingen aangeboden. De vraagprijs van 400.000 euro zou volgens specialisten in Londen vlot gehaald worden. 'De familie had het boek het liefst verkocht aan de abdij van Tongerlo, zodat het weer thuis zou komen. Maar de abdij zegt geen minder belangrijke werken te willen verkopen om dit topstuk aan te schaffen.


Het aankoopdossier ligt ook al enkele tijd bij Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux. De British Library bezit al het eerste deel van het Antifonarium en zal volgens experts dus vast geïnteresseerd zijn om te bieden. Als er tegen begin maart geen Belgisch bod komt, wordt het werk in Londen geveild.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home