Platform21

Friday, December 14, 2007

Anciaux werkt aan pensioen Vlaamse kunstenaars

Tegen 2009 zal er een pensioenfonds voor Vlaamse kunstenaars komen. De Vlaamse Auteursvereniging en Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux bereikten hierover een principeakkoord. De Vlaamse Auteursvereniging meldde dit gisteren in een persbericht. Het onderhoud tussen de minister en de auteursvereniging kwam er nadat Erik Vlaminck, voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging bij de opening van de Boekenbeurs 2007 in zijn toespraak de financiƫle toestand van oudere auteurs aan de kaak stelde.

Vlaminck pleitte voor een structurele ondersteuning van alle auteurs, illustratoren, scenaristen, vertalers en striptekenaars. Anciaux pikte hierop in nodigde naast de Vlaamse Auteursvereniging ook het Vlaams Fonds voor de Letteren uit voor een gesprek. Resultaat van die bijeenkomst is een tweeledig principeakkoord.

Zo zal vanaf 2008 een aan een tiental oudere auteurs een oeuvrebeurs worden toegekend. Daarnaast, op een meer structurele wijze, beloofde minister Anciaux vanaf 2009 een financiƫle injectie via de formule van een pensioenfoinds. Belangrijk om weten is dat beide pistes zullen worden opengetrokken naar de verschillende kunstensectoren. Ook beeldende en podiumkunstenaars zullen dus van de maatregelen kunnen meegenieten. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt, liet de Auteursvereniging nog weten. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home