Platform21

Tuesday, December 04, 2007

Afghaanse acteurs verlaten noodgedwongen hun land

Vier Afghaanse jongens die een rol speelden in de film ‘The Kite Runner’ ontvluchtten hun land. De acteurs vrezen slachtoffer te worden van geweldpleging nadat ze in de film een verkrachtingsscène speelden. Vorige week kwam het viertal aan in de Verenigde Arabische Emiraten.

‘The Kite Runner’ ging pas in première in Hollywood. Door de première uit te stellen werd de acteurs de mogelijkheid gegeven om Kabul te ontvluchten. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Afghaans-Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini. In het Nederlands verscheen het boek onder de titel ‘De Vliegeraar’. Het boek haalde hier makkelijk de top tien.

Centraal in het boek staat een scène waarin een jongen verkracht wordt door een oudere jongen. Hij is de vechtersbaas van de buurt, die later Taliban-leider zal worden. Een vriendje van de jongen kijkt toe en zal zich altijd schuldig blijven voelen dat hij niet heeft ingegrepen. Naar Afghaanse normen is de verkrachtingsscène schokkend. In Afghanistan zal er meer dan waarschijnlijk aanstoot aan worden genomen. De film verschijnt niet in Afghanistan, maar zal via illegale kopieën allicht toch een breed publiek bereiken. In België verschijnt ‘The Kite Runner’ op 13 februari. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home