Platform21

Thursday, November 22, 2007

Franse choreograaf Maurice Béjart overleden

Donderdagochtend overleed de inmiddels 80-jarige Franse choreograaf Maurice Béjart. Béjart wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste choreografen. Hij veranderde het klassieke ballet volledig en maakte het op die manier toegankelijker voor het grote publiek. Enkele dagen geleden werd Béjart opgenomen in het ziekenhuis met hart- en nierproblemen.

Béjart begon zijn danscarrière na eerst zijn filosofiestudies vaarwel te hebben gezegd. Als 14-jarige was Béjart ballet beginnen dansen, op aanraden van zijn dokter ‘om zijn zwak gestel te versterken. De choreograaf besloot al snel om van het klassieke pad af te stappen en vernieuwing te brengen. Béjart maakte de dans fysieker, sensueler en vol leven. Omdat niet iedereen in Frankrijk daar mee om kon, trok Béjart naar Brussel. Hier creëerde hij zijn overbekende ‘Sacre du Printemps’.

Bejart stichtte in Brussel zijn gezelschap ‘Ballet van de XXste Eeuw’ en opende Mudra, een dansschool met balletonderricht, zang, acteren en yoga. Uit die school vloeiden later de nieuwe generatie choreografen: Anne Teresa de Keersmaeker, Maguy Marin, Nicole Mossoux etc. Ook in Brussel kreeg Béjart de wind van voren, waarop hij besloot naar Lausanne in Zwitserland te trekken. Het is hier dat hij donderdagochtend overleed. In maart en april 2008 staat in België nog een Béjartfestival gepland. Dat zal doorgaan zoals gepland, aldus zijn woordvoerster. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home