Platform21

Friday, November 16, 2007

MTV pakt uit met MTV Arabia.

Vanaf dit weekend zal de jongeren- en muziekzender MTV ook vanuit Dubai uitzenden. Er zal een mix van Amerikaanse en lokale geproduceerde programma’s te zien zijn. Hoewel Amerika zelf niet erg populair is in de Arabische landen, wordt de Amerikaanse muziek wel gesmaakt door de plaatselijke jongeren. Voor MTV is de Arabische wereld een gat in de markt: er is weinig of geen concurrentie, in vergelijking met de toestand in Amerika of Europa.

In het midden-Oosten is zo’n 65 procent van de bevolking jonger dan 25. MTV Arabia zal zeker zijn van zijn publiek. Andere bestaande muziekzender zijn in handen van de Saudische prins Waleed Bin Talal en vormen kwalitatief geen concurrentie voor MTV. Om te slagen in zijn opzet zal MTV Arabia een mix brengen van lokaal en internationaal geproduceerde programma’s. Daarvoor sloot MTV een overeenkomst af met Tecom Investments, dat in handen is van de politieke leider van Dubai.

Een andere moeilijkheid die MTV Arabia zal moeten overbruggen is de controverse die sommige programma’s of muziekgenres teweeg kunnen brengen. Om niemand te kwetsen zal MTV de Saudische zeden als norm beschouwen voor zijn programma’s. Dat zal nodig zijn, aangezien in sommige gebieden dansmuziek als onrein beschouwd wordt. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home