Platform21

Tuesday, November 06, 2007

A.F.Th. Van der Heijden wint AKO-Literatuurprijs

Met het boek ‘Het Schervengericht’ won Nederlands auteur A.F.Th. Van der Heijden de felbegeerde AKO-Literatuurprijs 2007. Aan de prijs is een sculptuur van Eugène Peters en een geldprijs van 50.000 euro verbonden. Gerlach Cerfontaine, juryvoorzitter voor de wedstrijd, maakte de winnaar bekend tijdens het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Cerfontaine benadrukte dat de keuze voor de winnaar niet vanzelfsprekend geweest was. Volgens hem was 2007 ‘een uitzonderlijk rijk literair jaar’. Andere genomineerden voor de prijs dit jaar waren Arnon Grunberg met ‘Tirza’, Willem G. van Maanen met ‘Heb lief en zie niet om’, Frank Westerman met ‘Ararat, Joost Zwagerman met ‘Transito’ en de Vlaamse Dimitri Verhulst met ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af.. Van der Heijden wint de prijs voor de tweede maal. In 1997, tien jaar geleden dus, kreeg hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek ‘Onder het plaveisel het moeras’.

In de week voor de uitreiking van de prijs had Van der Heijden nog een brievenoorlog met medegenomineerde Arnon Grunberg. Beiden beschuldigden elkaar ervan niet te kunnen schrijven. Ondertussen wil A.F.Th. daar niet meer te veel woorden aan vuil maken. ‘Ik pleit voor een herstel van omgangsvormen, ook onder schrijvers’ aldus Van der Heijden.(LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home