Platform21

Monday, November 05, 2007

Ware gelaat van Toetanchamon

Voortaan kunnen bezoekers aan de sarcofaag van de jonge farao Toetanchamon ook zijn gezicht bewonderen. Het lichaam van de farao is volledig in linnen gewikkeld, maar de laatste maanden werd zijn gezicht vrij gemaakt. De mummie ligt onder een glazen stolp zodat zij beschermd wordt tegen temperatuurverschillen en bacteriën. ‘Toetanchamon was een knappe jongen, met een prachtige glimlach en verzorgde tanden’ aldus Moestafa Wazary, directeur van de Vallei der Koningen in het Egyptische Luxor.

In 1922 ontdekte de Britse Howard Carter de gouden sarcofaag van de jonge farao. Het graf was bezet met halfedelstenen. Sindsdien bezochten duizenden toeristen het graf van de farao. Daarom was het noodzakelijk de mummie over te plaatsen naar een beschermde omgeving, de bacteriën die toeristen met zich meebrengen zijn immers fataal voor zo’n oud lijk. Howard Carter zelf beschadigde het lichaam al, door het gouden dodenmasker los te wrikken en de mummie te lang aan de Egyptische zon bloot te stellen.

Aan de hand van röntgenstralen en 17.000 foto’s kregen wetenschappers een gedetailleerd beeld van Toetanchamons uiterlijk. Ze concludeerden dat de farao op 19-jarige leeftijd stierf aan een ontstoken beenwonde. De experts bouwden ook een waarheidsgetrouw beeld van Toetanchamons gelaat uit. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home