Platform21

Thursday, October 25, 2007

Brand in Armando museum verwoest 55 kunstwerken

Afgelopen maandag verwoest een grote brand in het Armando museum 55 kunstwerken, waaronder werken van Luc Tuymans, Anselm Kiefer en Jacob van Ruisdael. Veel van de verbrande werken worden als onvervangbaar omschreven. Het museum bevond zich in een voormalige neoclassisistische kerk te Amersfoort.

Drie weken geleden had het museum nog de tentoonstelling ‘In het woud – op zoek naar betekenis’ geopend. Daarin werden veel werken tentoongesteld die in bruikleen waren van uit andere collecties. De verzekeringswaarde van alle werken bij elkaar wordt geschat op zo’n 3 miljoen euro, maar de artistieke waarde van de verloren werken is veel groter. Ook werken van Armando zelf gingen verloren.

Zelf reageert Armando zeer kalm op het verlies van zijn negentien schilderijen. ‘Ik ben niet zo iemand die snel schrikt’, zegt hij. ‘er was een brand, het is gebeurd. Het heeft toch geen zin me daar over op te winden’. Over het verlies van zijn eigen werk zegt hij verder dat ‘dat mooi opruimt’, maar veel zwaarder tilt hij aan het feit dat u ook werken van zijn collega-kunstenaars in vlammen zijn opgegaan. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home