Platform21

Tuesday, October 23, 2007

Nederlandse schrijver Jan Wolkers overleden

Jan Wolkers, Nederlands schrijver en beeldhouwer, overleed vorige week vrijdag op 81-jarige leeftijd. Hij overleed thuis, in zijn slaap. Volgens biograaf Onno Blom was Wolkers niet ziek: ‘Hij was wel een oude man maar niet ziek. Hij was jong van geest en toch nog onverwacht gestorven’.

Wolkers is vooral bekend om zijn uitgebreid literaire oeuvre. Hij schreef in zijn hele leven zo’n 30 boeken bij elkaar. Daarin kwamen vaak dezelfde taboedoorbrekende thema’s in terug. Aan de hand van zijn typische plastische taalgebruik schreef hij over seksualiteit, eenzaamheid, de dood, perverse gedachten over dieren en de haat-liefdeverhouding met zijn vader. Hierdoor was de mening van de critici verdeeld. Bekende werken van Wolkers zijn onder andere ‘Kort Amerikaans’(1962), ‘Een roos van vlees’(1963), ‘Terug naar Oegstgeest’(1965) en natuurlijk ‘Turks Fruit’(1969), mede dankzij de verfilming van Paul Verhoeven.

Jan Wolkers werd op 26 oktober 1925 geboren in Oegstgeest. Tijdens de oorlog zat hij ondergedoken en bezocht hij de tekenacademie in Leiden. Wolkers verwierf later vele opdrachten en hield zich lange tijd alleen bezig met beeldende kunst. Pas later, in de jaren ’50, kwam de schrijfdrang naar boven en legde hij zich toe op de literatuur. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home