Platform21

Friday, October 05, 2007

Lineart 2007 op nieuwe leest

De internationale kunstbeurs Lineart is aan zijn tweede kwarteeuw begonnen. Van 30 november tot en met 4 december is Lineart immers toe aan de 26ste editie van zijn tentoonstelling rond etnografische, moderne en hedendaagse kunst toe. Het evenement heeft plaats in de centrale hal van het beurscomplex Flanders Expo in Gent. Lineart heeft meteen ook een nieuw team.


De nieuwe projectleider Ward Caes en zijn medewerkers willen Lineart uitbouwen tot een platform waar in de eerste plaats kunstobjecten van topkwaliteit te koop worden aangeboden. “Tegelijkertijd krijgen verfrissende initiatieven, zoals de intrigerende solopresentaties van kunstenaars op de standen van ‘Belgium Calling’ en de ‘Fortis Young Ones Award’ voor jong talent, de kans om op de grootste kunstbeurs van Vlaanderen tot vaste waarden uit te groeien.


Nieuw zijn een aantal showcases, die vorm krijgen in een nauwe samenwerking tussen galeries en museumconservatoren. Bovendien wordt dit jaar de Stichting Lineart boven de doopvont gehouden. Deze stichting organiseert voor het eerst gelijktijdig met LINEART een Gentse kunstweek in de binnenstad, zodat beursbezoekers tijdens de openingsperiode ook een museumbezoek, lectures of artistieke happenings op originele locaties kunnen meepikken. De Stichting Lineart geeft ook een gids uit voor de kunstverzamelaar.


Ward Caes en zijn ploeg mikken zonder omwegen op 25.000 bezoekers. “Die worden tot en met in de watten gelegd,” stipt de projectleider aan. “Die doelstelling kon enkel nagestreefd worden door een herpositionering door te voeren die Lineart definitief op een nieuwe koers brengt. Dankzij een doorgedreven en exclusieve samenwerking met galeries wil Lineart het platform bij uitstek worden waar in hoofdzaak Belgische kunst van 1907 tot heden wordt aangeboden en naast werk van internationale kunstenaars.”


Niet alleen plastische kunst, maar ook etnische kunst, design, grafische kunst en fotografie komen aan bod. Op die manier wil Lineart zich overduidelijk profileren in een eigen marktniche en als een kwalitatieve fusion beurs, los van andere evenementen zoals zuivere antiekbeurzen of exclusieve hedendaagse kunstbeurzen. “Zonder afbreuk te doen aan de indrukwekkende erfenis en expertise die in voorgaande edities werd opgebouwd wil Lineart anno 2007 synoniem zijn van absolute kwaliteit,” aldus Ward Caes.


Op basis van een twintigtal onafhankelijke bronnen stelde de stuurgroep achter Lineart een referentielijst samen van een honderdtal Belgische topkunstenaars die in de afgelopen eeuw hun sporen hebben verdiend. Dat is een kwaliteitscriterium dat Lineart in de toekomst als toetssteen wil hanteren bij de selectie van professionele galerijen en gevestigde beroepshandelaars en standhouders. (DW)

<>
Meer informatie over het evenement kan teruggevonden op de website www.lineart.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home