Platform21

Monday, October 01, 2007

België in somber zwart en wit

In het Fotomuseum Antwerpen loopt de overzichtstentoonstelling ‘Belgicum’ met fotowerk van Stephan Vanfleteren, freelance fotograaf voor onder meer De Morgen, Le Monde, Paris Match, Die Zeit, The Independent en De Volkskrant. In de tentoonstelling schetst Stephan Vanfleteren een eigenzinnige visie over België, met vooral een droevig en druilerig trekje. Bij de tentoonstelling hoort ook een fotoboek, uitgebracht bij Lannoo.
Belgicum is een fotoproject over België. Stephan Vanfleteren wil daarbij geen objectieve weerspiegeling schetsen van een land, maar wel een subjectief fotodocument in zwart en wit brengen, gezien door de ogen van één enkele fotograaf. Het is de ontdekkingstocht van een klein land in het centrum van Europa tijdens de eeuwwisseling. Dat leidt tot een verrassend beeld op wat toch bestempeld wordt als één van de rijkste regio’s van de wereld.


In de tentoonstelling vindt de bezoeker geen kleurige prentjes van toeristische plaatsen of folklore in Vlaanderen of Wallonië, maar wel een eigenzinnig en nostalgisch beeld van een land in zijn niet meest glorieuze gedaante. De collectie brengt zelden fotojournalistiek van politiek of historisch belang, maar eerder van de dagdagelijkse realiteit in zijn eenvoudige maar soms verrassende gedaante.


Belgicum wil ook geen visie brengen over het hedendaagse België of saaie verkavelingswijken tonen, maar wel getroebleerde landschappen en gehavende gebouwen. “Belgicum is ook niet de verpersoonlijking van de moderne Belg in de file, op kantoor of achter zijn barbecueset op een warme zomeravond, maar eerder een blik achter de gordijnen tussen het behangpapier van armoede en eenzaamheid,” aldus het Fotomuseum.


De tentoonstelling is de weerslag van een tocht die Stephan Vanfleteren vijftien jaar lang doorheen heel België heeft geleid. “Belgicum is een tocht door een land met littekens op zoek naar een onvindbare identiteit maar met een melancholische ziel van een 177-jarige natie,” stipt het Fotomuseum nog aan. De foto’s werden genomen met analoge technieken, waar Stephan Vanfleteren ook nu nog altijd een voorliefde voor heeft.


Meer informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen op de website www.fotomuseum.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home