Platform21

Monday, August 27, 2007

Deense grootmeesters in Den Haag

In het Gemeentemuseum van Den Haag loopt tot 2 december een tentoonstelling met werken uit de collectie van de Deense verzamelaar Wilhelm Hansen. De kunstwerken waren nooit niet eerder gezamenlijk buiten Hansens landhuis buiten Kopenhagen te zien. Er zijn onder meer schilderijen bij van Cézanne, Degas, Courbet en Corot, maar ook van Deense kunstenaars Johan Thomas Lundbye en Vilhelm Hammershoi.


Johan Thomas Lundbye en Vilhelm Hammershoi waren volgens conservator John Sillevis grote meesters van het noorden. “Hammershoi was echt geniaal, in de stilte van zijn werken, in de preciesheid van zijn waarneming,” aldus de conservator. De grootheid van Hammershoi dringt volgens hem pas nu een beetje tot de rest van de wereld door. Ook Laurits Andersen Ring is volgens de conservator een opmerkelijke figuur.


Hansen was geen echte kunstkenner, hij werd rijk met het bedenken van nieuwe verzekeringssystemen. “Maar hij had helemaal de goede neus om een prima verzameling aan te leggen,” zegt Sillevis. “Om in die tijd de impressionisten te waarderen, moest men heel progressief zijn. De Fransen zelf waren dat niet. Die hebben daardoor heel wat werken aan neus voorbij zien gaan.” De tentoonstelling is aangevuld met aanverwante werken uit de eigen collectie van het Haagse museum.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home