Platform21

Saturday, August 25, 2007

Leonardo Da Vinci in Koekelberg

In de Basiliek van Koekelberg loopt van tot 15 maart 2008 de tentoonstelling 'Leonardo Da Vinci: The European Genius'. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome. De originele codex 'De vlucht der Vogels', het enige zelfportret van da Vinci en het nooit eerder geëxposeerde meesterwerk 'Maria Magdalena' zijn de meest opvallende werken die tijdens de tentoonstelling worden getoond.


De expositie beslaat een oppervlakte van 3.000 vierkante meter, toont schilderwerken en originele codices, maquettes en uitvindingen en is opgebouwd rond vier thema’s: de man, de kunstenaar, de ingenieur en de humanist. De tentoonstelling is een realisatie van de vzw Europa 50 en ’Collections & Patrimoines’. Die laatste tekende eerder al voor de succestentoonstellingen 'Ik was 20 in ’45' en 'Made in Belgium'.

>p>
In het eerste luik maakt de bezoeker kennis met de man achter de kunstenaar. Decors en audiovisuele montages geven uitleg over da Vinci’s geboortedorp in Toscane, zijn scholing als schilder, zijn mecenassen, zijn reizen en ten slotte zijn verhuis naar de vallei van de Loire. Het tweede deel focust, via onder meer nooit eerder vertoonde films, op da Vinci als schilder, beeldhouwer en architect. De bezoeker kan originele werken van de meester bewonderen, afkomstig uit diverse musea en privécollecties.


Het derde luik omvat een reconstructie van een veertigtal machines. Onder meer een automobiele kar, een parachute, een zweefvliegtuig, een helikopterrotor en een brug van bijna twintig meter. Het vierde deel toont voor het eerst alle codices van da Vinci. Het meest opmerkelijke stuk in dit luik is 'De Vlucht der Vogels', dat uitzonderlijk uit de Koninklijke Bibliotheek van Turijn werd overgebracht. Voorts toont de tentoonstelling ook een honderdtal originele tekeningen, schetsen en ontwerpen van Rafaël, Michelangelo, Canaletto, Albrecht Dürer en Jeroen Bosch.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home