Platform21

Tuesday, August 28, 2007

Oostende bekijkt film van de 21ste eeuw

Van woensdag 5 tot en met dinsdag 11 september 2007 vindt het allereerste 'Filmfestival aan Zee' plaats, onder de naam Filmfestival Oostende. Een hele week lang is de gloednieuwe Kinepolis-bioscoop aan de Wellington renbaan daarbij de ontmoetingsplaats voor filmliefhebbers. Daarbij willen de organisatoren het publiek kennis laten maken met de film in de 21ste eeuw.


“Film moet hierbij in zijn ruimste betekenis gezien worden,” aldus de organisatoren. “Alles wat op het grote scherm kan bekeken worden - gaande van langspeelfilms, over tv-series tot games – komt daarbij in aanmerking. Filmfestival Oostende laat het publiek kennis maken met de film in de 21ste eeuw, met bijzondere aandacht voor muziek, nieuwe media en nieuwe technologieën zoals digitale cinema.”


Het festival is dan ook opgebouwd rond vijf grote thema's, gaande van avant-premières, film & sound, the Master Selection (Arno), tv-series en XL-gaming. Daarnaast heeft het Filmfestival Oostende ook een groen luik. “Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan de klimaatverandering en het milieu,” wordt er opgemerkt. “Het Filmfestival Oostende wil daar dan ook niet aan voorbijgaan en programmeert daarom enkele documentaires.


Een eerste luik van het filmfestival is opgebouwd rond avant-premières. “Een filmfestival is de gelegenheid bij uitstek om het publiek te laten kennismaken met de nieuwste filmoogst,” aldus de organisatoren. “Elke filmliefhebber kijkt uit naar het najaar, een periode waar veel grote filmproducties gepland staan. Filmfestival Oostende wil tonen wat in het najaar verwacht mag worden. Het gaat niet enkel om grote blockbusters, maar ook Belgische films en independent.”


In de filmbeleving speelt muziek een belangrijke rol. Het Filmfestival Oostende brengt in dat kader in nauwe samenwerking met Leffingeleuren het project ‘Soundtrack of our lives’, een ruim overzicht van wat muziek in de filmbusiness betekent en betekend heeft. Onderwerpen zijn soundtracks, rockumentaries en concertfilms van de jaren vijftig tot de hedendaagse periode.


Ieder jaar brengt Filmfestival Oostende ook een selectie van voorkeurfilms van een gastmaster. “Deze master is een authentieke figuur, artistiek gedreven, vernieuwend en een crack in zijn vak,” aldus de organisatoren. “De master heeft een grote geloofwaardigheid en met zijn selectie geeft hij een eigen kijk op film en laat de toeschouwer meegenieten van welke films voor hem onvergetelijk waren.” Voor de eerste editie viel de keuze op muziekmaker Arno.


Televisieseries zoals 24, Lost, Desperate Housewives of recenter nog Prison Break en House MD hebben een nieuw tijdperk aangekondigd in het medialandschap. Deze series worden zo gesmaakt door de kijkers dat er niet alleen talrijke weblogs over bestaan en gespecialiseerde sites, maar ook de kijkcijfers en dvd-boxverkoopcijfers liegen er niet om. Filmfestival Oostende vertoont in dat kader enkele unieke premières.”


Tenslotte is er nog het gaming-fenomeen. “Gaming heeft een vaste stek veroverd in ons entertainmentpalet,” wordt er opgemerkt. “Vele games baseren zich op succesvolle films en ook Hollywood haalt steeds vaker de mosterd bij een succesvolle game om er een film uit te puren.” Naast deze logische link met het festival, wil Filmfestival Oostende vooral het belevingselement van gaming onderstrepen. Ook hier worden weer enkele prestigieuze games in première getoond.


Rond het gebeuren worden ook ‘Late Night Concerts’ georganiseerd. Dit onderdeel van het festival sluit nauw aan bij het onderdeel ‘Film and sound’. “Na de laatavondvoorstelling willen we de bezoekers nog even in dezelfde sfeer houden, door hen een gratis liveoptreden aan te bieden,” aldus de organisatoren. “Deze late night concerts vinden in de loungebar van Kinepolis.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home