Platform21

Saturday, September 01, 2007

Damien Hirst duurste levende kunstenaar

Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Damien Hirst, een met diamanten bezette schedel, is voor 50 miljoen pond (73,8 miljoen euro) verkocht aan een investeringsgroep. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een hedendaagse kunstenaar werd betaald. De woordvoerder van de galerij White Cube gaf geen verdere informatie over de koper. Hirst is een toonbeeld voor 'Brit-Art' en maakte naam met een verftechniek die bestaat uit stippen.


De Londense galerij White Cube meldde dat de schedel bestaat uit platina en gevormd werd op basis van een Europese man uit de 18de eeuw, is bedekt met een laag van 8.601 diamanten. Op het voorhoofd heeft de kunstenaar een roze diamant verwerkt, die alleen al meer dan 4 miljoen pond (bijna 6 miljoen euro) waard is. Het werk was begin juni in een galerie gepresenteerd en baarde meteen internationaal opzien. Hirst (41) mag 70 procent van de verkoopprijs in eigen zak steken.


Hirst is een toonbeeld voor de Young British Artists en maakte naam met een verftechniek die bestaat uit stippen. Zijn bekendste werken zijn dieren die in een aquarium zijn gepreserveerd in formaldehyde. Het gaat onder meer een tijgerhaai, schaap en een koe. De groep van de Young British Artists werd vooral bekend door de aankopen van de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi, die op die manier vele Britse kunstenaars hielp lanceren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home