Platform21

Wednesday, October 24, 2007

Brouwers weigert Prijs der Nederlandse Letteren

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers, onder meer bekend van ‘Bezonken Rood’ en ‘Geheime Kamers’ , is dit jaar laureaat voor de Prijs der Nederlandse Letteren. Hij weigert echter de prijs in ontvangst te nemen. Volgens de schrijver ligt het prijzengeld van 16.000 euro te laag. Brouwers heeft dit dinsdag aan de Nederlandse Taalunie laten weten.

De beslissing van de schrijver wordt betreurd door de Nederlandse Taalunie. ‘De prijs is bedoeld als eerbewijs. Jammer dat we een groot schrijver deze eer niet kunnen bewijzen.’, aldus het Comité van ministers van de Taalunie. Door zijn weigering zal de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren dit jaar niet worden uitgereikt.

Maandag heeft het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie het verzoek van Brouwers om de Prijs te verhogen besproken. ‘Alle argumenten zijn daarbij ter tafel gebracht en serieus besproken. Na afloop werd de laureaat op de hoogte gebracht van het feit dat het Comité dit verzoek niet kan honoreren.’, aldus het Comité. De vorige Prijs der Nederlandse Letteren werd in 2004 uitgereikt aan Hella Haasse. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home