Platform21

Thursday, November 01, 2007

Syrische Frank Sinatra verovert Brussel

De Syrische zanger Sabah Fakhri treedt op in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In de Arabische wereld wordt Fakhri als één van de grootste sterren vereerd en wordt hij wel eens omschreven als de Syrische Frank Sinatra. Net zoals zijn westerse collega staat Fakhri in maatpak op het podium. Hun muziek valt echter op geen enkel punt te vergelijken.

De Syrische zanger brengt klassieke Arabische muziek, oorspronkelijk uit Allepo. ‘Allepo en ik zijn één geheel, ik druk de gevoelens en sensaties van de stad uit. Ik kan niets anders zingen,’ aldus Sabah Fakhri. Op voorhand legt de zanger nooit vast wat hij zal zingen. Wel brengt hij steeds een variatie op dezelfde oorspronkelijke muziek. Fahkri bewerkte deze totdat de muziek voldeed aan de eisen van de moderne tijd.

Fazkhri trad op naar aanleiding van het Moussem festival. Ieder jaar haalt de organisatie muziek, podiumkunsten en film uit de Arabische landen naar hier. Na zes jaar is het festival uitgegroeid tot een forum voor Arabische en Maghrebijnse kunstenaars. Nog tot 17 november kan u het festival bezoeken. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home