Platform21

Monday, October 29, 2007

Hollywood dreigt met staking

De Amerikaanse scenarioschrijvers uit Hollywood dreigen ermee de pen neer te leggen. Volgens hen worden ze niet correct betaald. Ze eisen meer geld van de zenders en de producers voor hun werk dat tegenwoordig via gsm en internet verspreid wordt. Amerikaanse televisiezenders experimenteren steeds meer met nieuwe media maar kunnen/willen scriptschrijvers daar nog niet voor betalen.

Scenarioschrijvers worden tot nu enkel betaald voor content of inhoud die via het kleine of grote scherm verspreid wordt. Dat moet veranderen, volgens Patric M. Verrone van het Writer’s Guild of America (WGA), een vakbond die 12.000 scriptschrijvers verenigt. Verder willen de schrijvers ook een som ontvangen voor herhalingen en een groter percentage van de opbrensgt van dvd-verkoop en uitgesteld kijken.

Als de staking doorgevoerd wordt, zal de kijker pas enkele maanden later het verschil merken. Verwacht wordt dat zenders meer realityshows en spelletjes zullen programmeren. Op het grote scherm zal de staking pas in 2009 voelbaar zijn. Toch zou dit nefast zijn voor Californië, aldus de burgemeester van Los Angeles. Als de scenaristen staken, heeft dit gevolgen voor honderden andere werknemers: technici, loopjongens, acteurs,... (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home