Platform21

Saturday, November 03, 2007

Belgische baron opent Chinees museum

In de Chinese hoofdstad Peking is het Ullens Center for Contemporary Arts (UCCA) geopend. Het nieuwe museum moet het uithangbord worden het vlaggenschip van een grote kunstwijk. Het kunstproject is een initiatief van de Belgische baron Guy Ullens de Schooten, die er een onderdak vond voor zijn collectie. In omvang en ambitie wil het UCCA concurreren met de grote Europese musea.


Guy Ullens de Schooten bouwde een fortuin op met de transacties van de Tiense suikerraffinaderij en het voedingsimperium Artal. Sinds het einde van de jaren tachtig wijdt hij zich echter aan zijn grote passie, het verzamelen van hippe hedendaagse kunst uit China. De collectie geniet intussen wereldfaam. Ze telt 1.500 werken en is ondergebracht in een stichting in Genève.


Curator Fei Dawei vulde de hiaten in de verzameling aan met video's en installaties. Bij een zoektocht naar opslagruimte viel de keuze op de modieuze kunstwijk 798, tussen de luchthaven en het oude centrum van Peking. Jonge Chinese artiesten kraakten hier ooit de verlaten industriepanden. Hun ateliers hebben intussen plaats geruimd voor galeries met chique auto's voor de deur. Chinese kunst is er dure handelswaar.


Jan Debbaut, de voormalige directeur van het Van Abbemuseum, werd aangetrokken als adviseur. Het centrum wil het kunstleven in China stimuleren en internationale coproducties opzetten. Door sponsors aan te trekken en de eigen inkomsten te verhogen, moet het UCCA na vijf jaar autonoom kunnen draaien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home