Platform21

Friday, November 09, 2007

Joke van Leeuwen nieuwe Antwerpse stadsdichter

Joke van Leeuwen werd vandaag door de verantwoordelijke adviescommissie voorgedragen als vierde Antwerpse stadsdichter. Het gaat momenteel nog over een kandidatuur. Joke van Leeuwen zou bij haar aanstelling meteen ook de eerste vrouwelijke Antwerpse stadsdichter worden. Voor haar traden Tom Lanoye, Ramsey Nasr en Bart Moeyaert aan.

Van Leeuwen wordt door de commissie omschreven als een Nederlands auteur met Vlaamse roots die al lange tijd in Antwerpen woont. Voorts bezit van Leeuwen alle kwaliteiten waar een stadsdichter over moet beshcikken: zij schrijft voor alle leeftijden, is thuis in verschillende disciplines, wordt in Vlaanderen en Nederland geapprecieerd en haar werk werd al vaak vertaald. Haar werk is bovendien doorspekt met humor. De commissie werd overtuigd door de kwaliteit die van Leeuwen ook in haar performances steekt.

De Antwerpse stadsdichter moet gemiddeld 6 gedichten over de Scheldestad schrijven en wordt daarin door Antwerpen Boekenstad begeleidt. De organisatie probeert samen met de auteur op zoek te gaan naar originele manieren om het publiek voor de stadsgedichten warm te krijgen. Bekende voorbeelden zijn de banner van Tom Lanoye aan de Boerentoren, het muurgedicht van Ramsey Nasr aan de OCMW)-gebouwen in de Lange Gasthuisstraat en de deurhangers van Bart Moeyaert.

Op Gedichtendag, 31 januari 2008, zal van Leeuwen officieel de fakkel van Bart Moeyaert overnemen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home