Platform21

Saturday, November 24, 2007

FotoMuseum krijgt collectie Filip Tas

Onlangs werd door de deputatie van de Provincie Antwerpen het bruikleencontract goedgekeurd waarin de overdracht van het waardevolle fotoarchief van de Antwerpse fotograaf Filip Tas naar het Provinciaal FotoMuseum wordt geregeld. Bovendien zal er naar aanleiding van deze schenking in 2009 een tentoonstelling in het FotoMuseum komen en zal er een publicatie samengesteld worden.


Deze maand is het exact 10 jaar geleden dat de Antwerps fotograaf Filip Tas overleed. Tas (1918-1997) was een Antwerps fotograaf met nationale allure die op fotografisch gebied actief was tussen 1936 en 1997. Jarenlang werkte Filip Tas als fotograaf en recensent inzake fotografie voor De Standaard. Hij publiceerde heel wat essays en boeken over fotografie, waaronder het vorig jaar nog verschenen ‘R.I.P’, een fotoboek over grafmonumenten van bekende Vlamingen.


In zijn oeuvre vinden we een enorme diversiteit terug op het gebied van vormgeving en onderwerpskeuze, maar steeds bereikte Tas een hoog artistiek niveau. Voor dit oeuvre kreeg hij in 1983 van de Provincie Antwerpen de Prijs voor Bijzondere Verdienste en kende de Vlaamse Gemeenschap hem de Prijs voor Beeldende Kunst/Fotografie toe. Het FotoMuseum wil de tiende verjaardag van het overlijden van Tas aangrijpen om de overdracht van het archief aan te kondigen.


De erven van Tas hebben er immers mee ingestemd om het volledige archief over te dragen aan het FotoMuseum. De schenking omvat alle negatieven en beschikbare prints. “Voor het FotoMuseum is dit een erg belangrijke aanwinst, omwille van de vaak lokale inslag en de specifieke visuele geschiedenis van stad en provincie die op deze manier bewaard blijft,” aldus gedeputeerde voor cultuur Ludo Helsen.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home