Platform21

Wednesday, December 12, 2007

Axelle Red wordt eredoctor in Hasselt

De roodharige zangeres Axelle Red krijgt volgend jaar een eredoctoraat aan de universiteit van Hasselt. Dat besliste de raad van bestuur van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek. Met het eredoctoraat wil de universiteit de Hasseltse zangeres eren als sociaal geëngageerd kunstenaar. Op 28 mei 2008 zullen de eredoctoraten officieel uitgereikt worden. Buiten Red zijn er nog acht anderen die een eredoctoraat zullen krijgen.

Axelle Red is licentiaat in de rechten en volgende daarna nog bijkomende studies rond theater en cinema. Haar eerste album bracht ze uit in 1993 en dat was meteen goed voor vijf platinaplaten in België. Ook in Frankrijk scoorde Red goed, ze verkocht er zo’n 500.00 exemplaren van haar debuutplaat. Sinds 1997 is de zangeres buitengewone ambassadrice van Unicef. Daarvoor ondersteunde ze onder andere de campagne ‘Onderwijs, mijn recht’ om kinderen op de schoolbanken te krijgen.

Op haar vierde album speelt Axelle Red met bijpassende thema’s als extremisme, antiglobalisme, antipersoonsmijnen, kindsoldaten en drugs. De zangeres werd in 2006 al in Frankrijk geëerd. Daar werd ze geridderd tot ‘Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres’ omwille van haar verdiensten op cultureel vlak. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home