Platform21

Friday, December 07, 2007

Ontwerptekening Michelangelo teruggevonden

Een onuitgegeven tekening van de constructie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome werd teruggevonden in de archieven van het Vaticaan. De schets blijkt van de hand van Michelangelo. De avondkrant van het Vaticaan, de Osservatore Romano, meldde dit nieuws.

Michelangelo werd in 1546, op 72-jarige leeftijd, aangesteld als architect van de basiliek. Hierdoor leidde hij ook een deel van de bouw van de koepel. Op de onuitgegeven tekening zou het gedeeltelijke plan van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te zien zijn. Ze is gemaakt met rood krijt. De eerste steen van de basiliek werd gelegd op 18 april 1506 door paus Julius II. Pas in 1626 was de basiliek klaar om ingewijd te worden.

De schets werd gevonden in het gedeelte van de archieven van het Vaticaan dat gewijd is aan de constructie van de basiliek. Aan de hand van de tekening kregen de arbeiders aanwijzingen over de bouw van het religieus monument. Dit plan werd opgevist na Michelangelo’s dood om te worden uitgevoerd door arbeiders. Michelangelo had de gewoonte veel van zijn tekeningen te verscheuren. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home