Platform21

Tuesday, December 11, 2007

‘Man Bijt Hond’ wint interculturele tv-prijs

‘Man Bijt Hond’, het faits divers programma op één, kreeg in Brussel de prijs voor de beste interculturele televisie 2007. De onderscheiding werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en is een in initiatief van het Minderhedenforum. Met de prijs wil het forum televisiemakers aanmoedigen om allochtone Vlamingen meer in beeld te brengen, zondar daarbij in stereotypen te hervallen. Goede interculturele televisie brengt volgens het Minderhedenforum verschillen in beeld zonder ze te problematiseren.

‘Man Bijt Hond’ won de prijs uit 22 inzendingen. Het programma werd beloond voor zijn item ‘Hemels verblijf’. Dat fragment is een reportage over sans papiers die een kerk bezetten. Naima Charkaoui, coördinator van het Minderhedenforum, vond de manier waarop dat gebeurde vooral treffend. De makers vroegen namelijk wat de sans papiers van de kunst in de kerk vonden. ‘Het was een originele invalshoek die niet vertrekt vanuit de problemen van die mensen, zonder die evenwel te maskeren.’ aldus Charkaoui.

Met de prijs wil het forum niet alleen de makers van ‘Man Bijt Hond’ belonen, maar hen ook aansporen om nog meer zulke televisie te maken. ‘Aan de ene kant zeggen we ‘doe zo voort’, maar aan de andere kant staan we ook niet meteen te juichen omdat er een allochtoon op televisie komt. De manier waarop die in beeld wordt gebracht, is heel belangrijk.’ klinkt het bij het Minderhedenforum. Andere genomineerden waren onder andere ‘0032’, ‘16+’, ‘Huwelijk uit Handen’ en ‘Allez allez Zimbabwe’. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home