Platform21

Tuesday, December 18, 2007

Historische graffiti-muurschildering in New York

In een loft in Manhattan werd bij verbouwingen een historische graffiti gevonden, verborgen achter jaren van pleisterwerk. De zoon van een proejctontwikkelaar, die hat appartement aan het verbouwen was, ontdekte bij toeval de muurschilderingen uit de jaren zeventig, gemaakt door pioniers in deze kunstvorm. In de termen van graffiti zijn deze tekeningen als antiek te beschouwen. Het flatgebouw bevindt zich in de New-Yorkse wijk SoHo.

Om de muurgraffiti te maken, werd gebruikt gemaakt van allerhande materialen zoals spuitbussen, viltstiften en potloden. In de tekeningen zitten onder meer verwijzingen naar Quaaludes, een populaire partydrug in de jaren zeventig. Verder zijn er duidelijke tags of handtekeningen te onderscheiden. Zo zijn Fab 5 en Futura 2000 prominent aanwezig op de muur. Zij zetten graffiti als kunstvorm op de kaart door metro’s in psychedmische kleuren te spuiten. Daarnaast is er een tekst terug te vinden op de muur van de hand van de aan een overdosis gestorven kunstenaar Jean Michel Basquiat.

De muur wordt nu beschouwd als archeologische vondst. Volgens kenners vormt de tekening een testament van een ondergrondse stedelijke cultuur van dertig jaar geleden. De eigenaars van het pand gaan meer dan honderdduizend dollar investeren om de bewerkte laag af de muur te schrapen en aan een museum te doneren. Fab 5, oftewel Fabian Brathwaite, zegt dat de schildering ontstaan is als een spontane actie van de bezoekers aan het appartement. Brathwaite: ‘Een visueel document van een keerpunt in een cultureel landschap en in de kunstwereld.’ (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home