Platform21

Thursday, January 03, 2008

Liverpool en Stavanger openen hun cultuurjaar

Liverpool en Stavanger zijn dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Stavanger nodigt vooral externe kunstenaars uit, terwijl Liverpool vooral beroep doet op zijn eigen kunstscène en zijn rockgeschiedenis, met onder meer medewerking van Paul McCartney en Ringo Starr. De Culturele Hoofdsteden werden in 1985 ingevoerd. Dit jaar waren Luxemburg en het Roemeense Sibiu culturele hoofdstad.


Stavanger weet dat het over een beperkte kunstscène beschikt en heeft daarom enkele van zijn typische kenmerken aan buitenlandse artiesten gekoppeld. Er werd onder meer beroep gedaan op architecten uit heel Europa om een antwoord te formuleren op de houten huisjes waaruit de historische kern van de stad opgetrokken. De Amerikaanse regisseur Bob Wilson leidt een project rond Noorse keramiek, touw en houtwerk. Plastisch kunstenaar Anthony Gormley komt met een imposant beeldenproject.


Daarnaast heeft Stavanger in vier disciplines telkens een gast uitgenodigd die een programma-onderdeel invult. In de categorie muziektheater en opera werd daarbij beroep gedaan op het Antwerpse Transparant. De andere gasten zijn Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Theatre van William Kentridge (mixed media), de Israëlische Inbal Pinto (dans) en de Litouwse Oskaras Korsunovas (podiumkunsten).


Liverpool heeft wel een grote kunstscène. Op het programma staan onder meer Paul McCartney, die in het voetbalstadion van Liverpool een concert zal brengen met de ‘global superstars of popular music. Ook zijn gewezen Beatle-collega Ringo Starr heeft zijn deelname bevestigd, met onder meer medewerking van Dave Stewart (Eurythmics) en Echo and the Bunnymen.


Daarnaast komen er tentoonstellingen over onder meer Gustav Klimt, Le Corbusier en de Liverpoolse muziekscène. Maar de stad verwijst ook naar andere havensteden, zoals Stavanger, Bremen, Napels, Marseille, Instanbul en Gdansk. Gedetailleerde informatie is te verkrijgen op de websites www.stavanger2008.no en www.liverpool08.com.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home