Platform21

Monday, December 31, 2007

Jeff Koons in Paleis van Versailles

In september opent in het Paleis van Versailles een tentoonstelling met gigantische sculpturen en installaties van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Het wordt zijn eerste grote solotentoonstelling in Frankrijk, maar niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de komst van de Amerikaan. Sommigen voeren aan dat voor kitschkunstenaar Koons werd gekozen om te choqueren.


Jeff Koons stamt uit het postmodernisme en treedt in de voetsporen van popart-kunstenaar Andy Warhol. Jean-Jacques Aillagon, de Franse oud-minister van cultuur en huidig voorzitter van het Paleis van Versailles, zegt oprecht van mening te zijn dat deze kunstenaar, die een product is van de popartcultuur, erg geschikt is voor Versailles. Hij wijst erop dat het paleis is opgetrokken in barokstijl, de zeventiende- en achttiende-eeuwse versie van popart.


Kunstkenners reageren intussen verdeeld op de tentoonstelling van Koons. Schrijver Timothy Clifford, gespecialiseerd in barok- en renaissancebeeldhouwkunst, vermoedt dat Koons gekozen is om te choqueren. Er zijn volgens Clifford zoveel andere prachtige dingen die getoond kunnen worden in Versailles, maar hij voegt er aan toe dat het werk van Koons natuurlijk een publiekstrekker zal zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home