Platform21

Tuesday, January 01, 2008

Oudenaarde herdenkt veldslag

Dit jaar is het drie eeuwen geleden dat de geallieerden en de Fransen de Slag bij Oudenaarde uitvochten. De stad maakt van die herdenking het grote evenement van het jaar. Volgens ere-luitenant kolonel Jean-Pierre Deweer, die een boek heeft geschreven over de veldslag, mag het historisch belang van dit treffen niet onderschat worden. Indien de Fransen hadden gewonnen, zou Vlaanderen immers bij Frankrijk zijn ingelijfd.


Op 11 juli 1708, werd op de kouters van Mullem, Huise en Eine een bijzonder bloedige veldslag uitgevochten. De confrontatie tussen het leger van de geallieerden onder leiding van de hertog van Marlborough en het Franse leger onder het commando van de hertogen van Bourgondië en Vendôme bracht zowat 180.000 soldaten tegenover elkaar. De Fransen werden verslagen. De veldslag eiste 6.000 doden en 7.000 gewonden.


De herdenkingsactiviteiten Oudenaarde 1708 openen in het weekend van 10 en 11 mei met de voorstelling van een maquette. Blikvanger wordt ongetwijfeld de historische evocatie op 12 en 13 juli aan de Donkvijver met de medewerking van groepen uit verschillende Europese landen. Voorts loopt tot oktober een tentoonstelling en zijn ook artistieke happenings gepland. Het evenement vergt een investering van 600.000 euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home