Platform21

Tuesday, January 15, 2008

Nederlandse boekhandel mooiste ter wereld

De Nederlandse boekhandel Selexyz Dominicanen is de mooiste van de wereld. Dat zegt journalist Sean Dodson van de Britse krant The Guardian. De boekhandel is gevestigd in de Dominicaanse kerk van Maastricht. Het gebouw werd door het Nederlandse architectenbureau Merkx + Girod modern ingericht als boekhandel. Ook de Brusselse boekhandel Posada behoort volgens Dodson tot de tien mooiste boekhandels van de wereld.


Hoewel internetverkoop de positie van boekhandels onder druk zet, zijn er volgens Sean Dodson nog steeds veel bloeiende winkels te vinden. Op de tweede plaats staat El Ateneo in Buenos Aires, gevestigd in een voormalig theater. De derde plaats wordt ingenomen door Livraria Lello in Porto, een boekhandel die als sinds 1881 bestaat. Vooral het fraaie houten interieur, de wenteltrap en het glas in lood vielen bij Dodson in de smaak.


De overige boekhandels in de toptien van Dodson zijn gevestigd in Los Angeles (Secret Headquarters), Glasgow (Borders), het Britse Peak District (Scarthin's), Brussel (Posada), Mexico Stad (El lugar de la Mancha) en Kyoto (Keibunsya). Londen komt niet verder dan de tiende plaats met Hatchards, nochtans ooit geliefd bij Oscar Wilde en Lord Byron. Posada is vooral gekend voor zijn kunstboeken en is gelegen in de omgeving van de Sint-Magdalenakerk.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home