Platform21

Wednesday, January 30, 2008

Omstreden Mohammedcartoons verkocht aan museum

In september 2005 werden Mohammedcartoon gepubliceerd door de Deense krant Jyllyands-Posten. Enkele maanden na de krantenpublicatie brak in grote delen van de islamwereld massaal protest uit, waarbij 139 mensen omkwamen en enkele Deense ambassadegebouwen werden bestormd of in brand gestoken.

Het Museum voor de Deense Cartoonkunst in Kopenhagen plant de aankoop van de twaalf omstreden Mohammedcartoons die wereldwijd tot heftige reacties leidden. "We hopen dat we alle werken kunnen bewaren voor de toekomst. De karikaturen zijn deel geworden van de Deense geschiedenis", zo verklaarde de woordvoerder van de Koninklijke Bibliotheek, waar het museum deel van uitmaakt. Of de tekeningen door het cartoonmuseum ook tentoongesteld zullen worden, is nog niet duidelijk.

Reden voor de massale demonstraties was de schending van het in de islam geldende verbod om de profeet Mohammed af te beelden. Jyllands-Posten noemde de publicatie een testcase om te zien hoever het staat met de islamitische tolerantiegrens en verklaarde dat moslims er net zoals iedereen in de samenleving aan moeten wennen 'bespot en belachelijk gemaakt te worden'.

Over de mogelijke aankoop wordt nog onderhandeld met de tekenaars van de cartoons. "Niemand wil er veel geld aan verdienen, sommigen onder ons willen de werken zelfs wegschenken", zei Claus Seidel, een van de cartoonisten.
Sommige Deense veilinghuizen hadden eerder al geweigerd om de relcartoons te veilen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home