Platform21

Monday, February 04, 2008

Stefan Brijs protesteert tegen Boon-censuur

Auteur Stefan Brijs wil de 2.480 euro prijzengeld van de Provinciale Prijs voor Letterkunde terugstorten. Hij protesteert daarmee tegen de aankondiging van de provincie Antwerpen om de tentoonstelling van de Fenomenale Feminateek te schrappen. Dat melden De Standaard en Gazet van Antwerpen vrijdag.

De bekendmaking van Stefan Brijs als winnaar van de Provinciale Prijs voor Letterkunde gebeurde al in de loop van vorig jaar. De schrijver kreeg toen 2.480 euro op zijn bankrekening gestort en zou binnenkort officieel worden gehuldigd. Maar na de beslissing van gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V) om de Fenomenale Feminateek van Louis Paul Boon uit het Antwerps Fotomuseum te weren, besloot Brijs zijn prijs alsnog te weigeren. "Van een provincie die censuur toepast, kan ik geen prijs in ontvangst nemen", aldus Brijs. De Fenomenale Feminateek is een verzameling met meer dan 20.000 blootprentjes, die destijds door Louis Paul Boon werd aangelegd.

Gevolg van het schrappen van de tentoonstelling, is dat schrijfster Anne Provoost in de Gentse Vooruit nu ineens haar eigen expositie moet maken. Zij zou de avant-première krijgen van de tentoonstelling op de literaire manifestatie Zogezegd, op 4 april. 'Ik kan nog niet zeggen hoeveel foto's we kunnen tonen.’ Aldus Anne Provoost.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home