Platform21

Sunday, March 18, 2007

De Munt lonkt naar bedrijfsleven

Peter de Caluwe, de nieuwe directeur van de Brusselse Munt, ziet in de toekomst vooral heil in een samenwerking met het bedrijfsleven. Een verhoging van de overheidssubsidies verwacht hij immers niet. Maar omdat de Munt aan de top van het Europese operaleven wil blijven, kan het gezelschap volgens de Caluwe meer dan ooit de financiële steun van inspirerende mensen uit het zakenleven gebruiken.


Tijdens de voorstelling van het nieuwe jaarprogramma – onder de titel 'Ceci n'est pas qu'une saison' – stipte de Caluwe aan dat de subsidies van de overheid al enkele jaren stabiel blijven. Hij voegde er aan toe niet te geloven dat de volgende jaren van de overheid een belangrijke stijging van de financiële middelen moet verwacht worden. De Munt heeft een begroting van een kleine 40 miljoen euro. Driekwart daarvan bestaat uit overheidssubsidies.


De Munt wil naar eigen zeggen levendig, vernieuwend muziektheater brengen, waar echter ook constanten in te herkennen zijn. In september wordt gestart met de wereldcreatie van de opera 'Phaedra" van Hans Werner Henze, in een regie van Peter Mussbach. Later staan ook de Belgische creatie van 'Avis de tempête' van Aperghis en de wereldcreaties van 'La Lumière Antigone' van Pierre Bartholomée en van 'Descrizione del diluvio' van Paolo Pachini en Mauro Lanza op het programma.


Peter de Caluwe wil daarnaast vooral het Europese erfgoed van vierhonderd jaar operageschiedenis aan bod laten komen. Daarbij wordt er samengewerkt met René Jacobs als dirigent van Purcells 'Dido and Aeneas' met de Akademie für alte Musik Berlin en 'Giulio Cesare' van Händel, een productie van Karl-Ernst en Ursel Hermann, met het Freiburger Barockorchester. Andere namen zijn Guy Joosten, Philippe Sireuil, Dirk Tanghe, Robert Carsen, David Freeman, Krzysztof Warlikowski, Peter Mussbach, Karl-Ernst en Ursel Herrmann.


De nieuwe directeur wil naar eigen zeggen ook het dansaanbod van de Munt verruimen. Naast het dansensemble Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker, werd dan ook een samenwerking opgezet met het Nederlands Danstheater en Jiri Kylian, Sascha Waltz, Sidi Larbi Cherkaoui en Akram Kahn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home