Platform21

Sunday, March 18, 2007

Digitale auteursrechten vergeten lokale artiesten

Het Europees Parlement wil vermijden dat bij het beheer van de auteursrechten in de Europese Unie lokale artiesten over het hoofd worden gezien. Door de opkomst van internetradio's worden nationale grenzen steeds meer overschreden, zodat de wetten op de auteursrechten best Europees georganiseerd worden. Lokale artiesten dreigen echter door de mazen van het net te glippen.


De Europese Commissie wil het beheer van de auteursrechten aan te passen aan het digitale tijdperk. Op dit ogenblik gebeurt dat nationaal, maar dat biedt geen antwoord op het fenomeen van de online muziekaanbieders, zoals internetradio's. De bereiken immers een grensoverschrijdend publiek. Ze zien zich dan ook verplicht in alle lidstaten van de Europese Unie een vergunning aan te vragen.


De Europese Commissie stelt daarom voor het beheer op Europees vlak te organiseren. Het Europees Parlement vindt daarbij echter dat de artiesten zelf moeten kunnen kiezen welke maatschappij hun rechten zal beheren. Dat zou de concurrentie tussen de maatschappijen aanscherpen en de artiesten betere voorwaarden opleveren.


Gevreesd wordt echter dat internetradio's vooral zullen kiezen voor de beheersmaatschappijen met het grootste repertoire. Daardoor zouden minder bekende nationale of lokale muzikanten nog minder aan bod dreigen te komen. Het Europees Parlement pleit daarom voor een gecontroleerde opening van de online muziekmarkt om de diversiteit van het aanbod te waarborgen. Nationale maatschappijen moeten volgens de parlementsleden een belangrijke rol spelen in het behoud van muziek voor nichemarkten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home