Platform21

Monday, January 29, 2007

Transmediale bekijkt invloed digitaal werk

Op het festival Transmediale in Berlijn wordt dit jaar aandacht besteed aan de invloed van de media en technologie op de evoluties binnen de maatschappij en de kunst. Transmediale.07 draagt daarbij als ondertitel ‘Unfinish!’, waarbij bekeken wordt hoe digitaal werk geen einde kent, maar een opeenvolging van versies is. Aan Transmediale.07 werken onder meer de Belgische kunstenaars Herman Asselberghs, Kurt d’Haeseleer, Vincent Meessen, Frank Theys en LAb(au) mee.



Transmediale viert zijn twintigste editie. “In de hedendaagse wereld zijn digitale media zoals video en elektronische netwerken zo breedverspreid dat een strikte definitie van mediakunst niet langer meer houdbaar is,” aldus de organisatoren. “De invloed van media en technologie worden meer en meer dominant in ons dagelijks leven. Daarom hebben we ook de ondertitel van het festival veranderd. Transmediale is niet langer een International Media Art Festival, maar wel een Festival for Art and Digital Culture. Daarmee beperken we ons niet meer tot de niche van de mediakunst, maar benadrukt het spanningsveld tussen cultuur en digitale technologie, die de voornaamste drijfkracht van het festival blijft.”

Tijdens het festival wordt volgens de organisatoren bovendien vooral benadrukt dat digitale kunst geen einde kent, maar artistieke processen onderzoekt die open staan voor verandering en een herziening van beslissingen. Transmediale.07 loopt van 31 januari tot 4 februari in de Akademie der Kunste in Berlijn en is één van de belangrijkste festivals voor kunst en digitale cultuur in Europa. Het evenement bestaat uit een competitie, een tentoonstelling, videoprogramma’s, conferenties, salongesprekken, workshops en een avondprogramma voor muziek en live audiovisuele performances.

Voor de competitie werden de werk ‘Proof of Life’ van de Vlaamse kunstenaar Herman Asselberghs, ‘Extended’ van Vincent Meessen en ‘Technocalips’ van Frank Theys geselecteerd. ‘Scripted Emotions’ van Kurt d’Haeseleer kreeg een eervolle vermelding. Het Brusselse collectief LAb(au) werd uitgenodigd om een twaalf dagen durende workshop te organiseren rond het creeren van digitale omgevingen voor beeld en geluid. Meer informatie over het evenement kan verkregen worden op de website www.transmediale.de. Daarnaast kan men ook informatie vinden op de websites http://lab-au.com/v1/newsletter/january2007_2/index.html en www.mediaruimte.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home