Platform21

Friday, December 15, 2006

MUHKA bekijkt fenomeen projectie

Tot 25 februari loopt in het Museum voor Hedendaagse Kunsten Antwerpen (MHUKA) de tentoonstelling ‘The Projection Project: Durven Denken, Durven Dromen’. Daarbij wordt door de curatoren Mark Kremer, Edwin Carels en Dieter Roelstraete aandacht besteed aan het fenomeen van de projectie. Het project bestaat uit een tentoonstelling, een publicatie en een filmprogramma.



“Terwijl de digitale revolutie ervoor zorgt dat media zoals dia- en filmprojectie in onbruik raken, blijken projectietechnieken voor kunstenaars echter steeds belangrijker te worden,” aldus de curatoren. “Ze helpen immers tegemoet te komen aan de behoefte om letterlijk, maar ook figuurlijk, vooruit te blikken.”

Ze voegen er aan toe dat projectie door hen niet louter bekeken wordt als een technologie waarvan kunstenaars zich bedienen, maar veeleer als een begrip dat ook andere betekenissen heeft. “Zo kunnen ook gevoelens geprojecteerd worden en gaat projectie ook over het vooruitblikken naar de toekomst,” benadrukken de curatoren.

Ook merken de organisatoren op dat het MUHKA met dit project voor her eerst in zijn geschiedenis voluit als museum voor beeldende kunst en beeldcultuur naar buiten treedt. “Waar in de tentoonstelling geen enkele ratelende projector aanwezig is, komt projectie in zijn technische hoedanigheid extensief aan bod in het filmluik, dat plaats heeft in MUHKA-Media (Fotomuseum).”

‘The Projection Project’ is dan ook een zeer divers gebeuren, met heel uiteenlopende vormen en onderwerpen. Bovendien heeft het ook een zekere luchtigheid die in veel tentoonstellingen achterwege blijft. Bovendien schrikt het museum er ook niet voor terug om een unieke verzameling projectie-apparatuur, enkele jaren geleden overgekocht uit een nalatenschap van een collectioneur, aan het publiek te tonen.

Meer informatie over ‘The Projection Project’ kan verkregen worden op de website www.muhka.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home