Platform21

Friday, October 13, 2006

Antwerpen heeft virtuele kunstgalerij

Op donderdag 26 oktober om 20 uur wordt in het Antwerpse Pershuis het online kunstproject Antwerp Internet Art (Anina). Initiatiefneemster is de Antwerpse kunstenares en fotografe Laure-Anne Jacobs. Anina is een virtuele galerij die zes tweemaandelijkse tentoonstellingen met diverse internetkunst zal brengen.

“Anina is een kunstgalerij zoals Antwerpen er een groot aantal kent,” zegt Laure-Anne Jacobs. “Alleen heeft zij geen fysieke locatie, maar is ze op het internet te vinden. Daarbij willen we een brede waaier van internetkunst aan bod laten komen. We beginnen met grafiek, maar dit seizoen zullen we ook nog werken met video, audio en fotografie.”

De eerste kunstenaar die met Anina samenwerkt is de 44-jarige Antwerpenaar Kris Van Echelpoel, die zijn sporen heeft verdiend met cartoons en de virtuele galerij opent met een reeks grafieken. “Maar dat wil niet zeggen dat we uitsluitend met Antwerpse kunstenaars zullen werken,” benadrukt Laure-Anne Jacobs. “Op het programma voor dit seizoen staan onder meer ook kunstenaars uit Aalst en Brussel en er lopen ook contacten met Nederland.”

Net zoals elke tentoonstelling, houdt ook Anina telkens een vernissage. Die heeft wel plaats op een fysieke locatie. In eerste instantie werd daarbij gekozen voor het Antwerpse Pershuis op de Grote Markt. Nadien kunnen die locaties variëren, eventueel aangepast aan het onderwerp van de tentoonstelling.

De website krijgt ook een archief, waar de geïnteresseerde ook de voorbije tentoonstellingen kan blijven bezoeken. Op die manier moet op termijn een uitgebreide collectie internetkunst worden uitgebouwd. De werken blijven wel exclusief eigendom van de kunstenaar.

De tentoonstelling van Kris Van Echelpoel loopt van 26 oktober tot eind december. Daarna brengt Geert Wachtelaer uit Aalst een videopresentatie en vanaf maart volgend jaar kan op Anina een audioproject van Arnoudt Jacobs uit Brussel gevolgd worden. Het eerste seizoen wordt afgesloten met een Antwerpse reportage van een aantal fotojournalisten van Gazet van Antwerpen.

Tijdens de maanden juli en augustus komt er een speciale Anina-zomereditie. Er wordt daarbij in eerste instantie aan gedacht om ruimte te bieden aan jonge kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan of nog in opleiding zijn. Ook daarover worden op dit ogenblik gesprekken gevoerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home