Platform21

Monday, September 25, 2006

Documenta Kassel start eerste kunstproject


Het kunstevenement Documenta Kassel 12 heeft zijn eerste kunstproject opgestart. Het evenement heeft plaats in juni volgend jaar, maar de Braziliaanse kunstenaar Ricardo Basbaum is gestart met een eerste initiatief, waarbij hij twintig metalen objecten de wereld wil rondsturen om op diverse locaties mensen met het kunstwerk een interactie te laten aangaan.

De metalen objecten werden vervaardigd in samenwerking met de ateliers van Rheinmetall Landsysteme, ThyssenKrupp ExperSite en ThyssenKrupp Transrapid in Kassel. Inmiddels zijn tien van die voorwerpen verdeeld onder huisgezinnen in Kassel, Europese steden en Dakar. De andere objecten toeren lang steden als Sao Paulo, Rio de Janeiro en Buenos Aires.De deelnemers die het object ontvangen worden verondersteld er op één of andere manier op in te spelen. Daarnaast wordt van hen verwacht dat ze hun ervaringen publiceren op de website www.nbp.pro.br, waar het materiaal voor het grote publiek toegankelijk is. Tijdens Documenta 12 zullen de resultaten van deze ervaringen en interactie door Ricardo Basbaum in een installatie worden voorgesteld.

"Het project heeft de bedoeling om de andere als deelnemer te betrekken bij de mogelijkheden van hedendaagse kunst," stipt Ricardo Basbaum aan. "De deelnemers zijn daarbij volledig vrij in de manier waarop ze met het voorwerp willen tot interactie komen of het zelfs gewoon voor een tijdje willen opbergen." De feedback naar de website kan gebeuren onder de vorm van tekst, beelden, video of objecten. Daarbij krijgt iedereen de nodige instrumenten aangeboden om hun materiaal zelf op de website te plaatsen.

Het project - 'Would you like to participate in an artistic experience? - werd al in 1994 gelanceerd en reisde langs verschillende steden, zoals Londen, San Sebastian en diverse Braziliaanse locaties. Er kwamen tot nu toe reacties van meer dan 35 participanten. "Het initiatief is echt een work-in-progress, want het komt tot stand terwijl het ontwikkeld wordt," voert Ricardo Basbaum aan. "Het heeft ook geen einde en nieuwe objecten kunnen altijd worden gelanceerd."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home