Platform21

Saturday, September 09, 2006

MoMu-expo zet eigen collectie centraal

Tot midden juni volgend jaar organiseert het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) voor de tweede keer een tentoonstelling waarin de eigen collectie centraal staat. Het MoMu presenteert zowel daarbij zowel hedendaagse als historische stukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van ontwerpers. Verschillende deelcollecties, maar ook recent verworven schenkingen en aankopen komen aan bod.

De scenografie is van de hand van Bob Verhelst, die ook eerder al expo’s voor MoMu realiseerde. De objecten worden gepresenteerd op en aan speciaal ontworpen tafels. De bezoeker krijgt de illusie een oude department store te betreden, naar het voorbeeld van de winkel ‘Old England’ die zich eind 19de eeuw op de benedenverdieping van het huidige ModeMuseum bevond. Gezeten aan de tafels kan de bezoeker de objecten in detail bestuderen.

De tentoonstelling opent met Dirk Van Saene’s nieuwe wintercollectie ‘Fashion-Sampling’. Die omvat acht zwarte jurken waarvan de verschillende onderdelen van elke jurk verwijzen naar uiteenlopende historische periodes en stijlen. Dit concept werkte Dirk Van Saene in opdracht van MoMu verder uit in een aantal affiches, waarbij hij ‘gesampelde’ jurken schilderde over oude modefoto’s.

MoMu nodigde daarnaast ook Akiko Murata uit - dit jaar afgestudeerd aan de Antwerpse Mode Academie - om vertrekkende vanuit de historische en hedendaagse collecties van het museum vijf silhouetten samen te stellen. Dat is een mix geworden van oud en nieuw, een boeiende clash van stijlen, periodes en invloeden. De andere deelcollecties en objecten behandelen onder meer lingerie, corsages, kinderkleding, wandelstokken en hoeden.

Op 21 september 2002 opende het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen zijn deuren in de huidige locatie aan de Nationalestraat. Vier jaar en acht thema-tentoonstellingen later heeft het museum een stevige reputatie in binnen-en buitenland uitgebouwd. In de periode 2002-2006 bezochten circa 450.000 mensen de ModeNatie. (DM)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home