Platform21

Monday, August 28, 2006

Volksfeest rond Tosca-première

De Vlaamse Opera en de Stadsschouwburg Antwerpen gaan samenwerken. Het eerste resultaat van die coöperatie wordt de première op 17 september van de opera 'Tosca' van Puccini, die in de Stadsschouwburg zal worden gebracht. Het wordt trouwens een opmerkelijke gebeurtenis, want het geheel zal ook buiten gevolgd kunnen worden op een groot projectiescherm.

"Eerst en vooral wordt hiermee aan de Vlaamse Opera de kans geboden om op een andere locatie in de stad te spelen, waardoor de band tussen de opera en de stad verder wordt aangehaald," aldus de Antwerpse schepen van cultuur Philip Heylen. "Ook op het vlak van cultuurparticipatie vormt dit een meerwaarde. De Stadsschouwburg beschikt over twee keer zoveel zitplaatsen, waardoor veel meer mensen zullen kunnen genieten van de producties van de opera."

Eerder dit jaar stond de Vlaamse Opera ook al met 'Die Lustige Witwe' van Franz Léhar al in de Roma en binnenkort verzorgt het Operakoor met de Filharmonie een optreden op het Sint-Jansplein. Het is dus niet de eerste keer dat de Vlaamse Opera op gastlocaties optreedt. Maar de samenwerking tussen de Vlaamse Opera en de Stadsschouwburg is volgens schepen Heylen toch wel iets speciaals. "Voor het eerst werken een gesubsidieerde instelling en een commercieel huis samen," benadrukt hij.

Schepen Heylen voegde er aan toe dat de première van Tosca geen eenmalige stunt is, maar het begin van een langdurige samenwerking. Geert Allaert van de Antwerpse Stadsschouwburg bevestigde dat de Vlaamse Opera gedurende de volgende twintig jaar contractueel telkens twintig dagen per seizoen over de Stadsschouwburg zal kunnen beschikken.

Marc Clémeur van de Vlaamse Opera wees erop dat het operagebouw op dit ogenblik gerestaureerd wordt, maar ook daarna over niet meer dan 1.080 plaatsen zal kunnen beschikken. "De Vlaamse Opera heeft dan ook nood aan een locatie met een grotere zaalcapaciteit om zijn meest populaire titels te kunnen brengen," merkte hij op. Om die grote producties mogelijk te maken, werd de orkestbak in de Stadsschouwburg gevoelig uitgebreid.

De première van Tosca op 17 september gaat gepaard met een uitgebreid feestprogramma. Vanaf 16 uur wordt er op de Graanmarkt een Italiaanse markt georganiseerd met allerlei Italiaanse degustaties. Vanaf 20 uur kan men daar ook de première van Tosca volgen op een groot scherm. Het feestprogramma wordt gratis aan de bezoeker aangeboden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home