Platform21

Saturday, January 07, 2006

Antwerpen geeft kunstenaars Free Space


Beeldende kunstenaars hebben infrastructuur nodig om te kunnen werken en tentoonstellen. Daar wil Antwerpen optimale mogelijkheden voor creëren. Dat benadrukte cultuurschepen Philip Heylen vrijdagavond tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Free Space 2005′ in het Hessenhuis aan de Falconrui. Dat complex heeft immers een definitieve bestemming gekregen als expositiegebouw.

“Antwerpen organiseert kunstonderwijs en biedt jonge kunstenaars goedkope atelierruimte aan,” benadrukte de schepen. “Maar om echt door te kunnen breken en in het galerijcircuit moeten zij ook kunnen exposeren en bekendheid verwerven. Daarom heeft het stadsbestuur besloten om die jonge kunstenaars in het Hessenhuis expositieruimte aan te bieden.”

Dat Hessenhuis was vrijdagavond dan ook het decor van de opening van de tweede editie van ‘Free Space’, waarbij het Nieuw Internationaal Cultureel Centrum (NICC) zeven kunstenaars de mogelijkheid biedt hun werk te tonen. De selectie van de deelnemers werd gemaakt door de kunstenaars die bij de vorige editie van ‘Free Space’ aan bod zijn gekomen.

De expositie in het Hessenhuis werd opgevat als een groepstentoonstelling, waarbij aan de deelnemers ook gevraagd werd niet alleen hun werk te tonen, maar ook informatie mee te geven hoe hun realisaties tot stand zijn gekomen. Op die manier krijgt de bezoeker er de mogelijkheid om meer te vernemen over de achtergrond van de kunstenaar en zijn werk.

Naast het gezamenlijke gedeelte in het Hessenhuis, wordt individueel werk van de deelnemende kunstenaars getoond op vier andere locaties in de stad. Op die manier maakt de bezoeker meteen een parcours langs enkele historische gebouwen van de stad. De betrokken locaties zijn het Museum Plantin-Moretus, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Rubenshuis en Den Wolsack. Daarnaast is ook het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel bij het project betrokken.

De deelnemende kunstenaars zijn Yves Coussement, Alexandra Crouwers, Geert De Mot, Stefaan Dheedene, Christian Noirfalise, Marjan Teeuwen en Willy Van Loock. De tentoonstelling loopt tot 31 januari.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home