Platform21

Friday, January 13, 2006

Masereel, een kleurrijk figuur

Kunstenaar Frans Masereel staat vooral bekend voor zijn houtsneden in zwart-wit en zijn talloze illustraties voor boeken van onder meer Charles De Coster, Emile Verhaeren en Stijn Streuvels. Maar de man heeft ook een heel andere, veel minder bekende kant. Hij heeft immers ook talloze schilderijen in kleur vervaardigd en juist dat element van zijn oeuvre wordt door het Antwerpse provinciebestuur onder de aandacht gebracht op een tentoonstelling in de Koningin Fabiolazaal aan de Jezusstraat in Antwerpen.“De voorbije zomer werd in Krakau een tentoonstelling gewijd aan Frans Masereel,” stipte Ludo Helsen, bestendig afgevaardigde voor cultuur, aan. “Daar leerde ik voor het eerst de verrassende, kleurrijke kant van de Vlaamse kunstenaar kennen.” Daarop besloot het Antwerpse provinciebestuur te proberen zelf een tentoonstelling op te bouwen rond dat vrijwel onbekende aspect van Masereel. Dat heeft geleid tot een collectie van negentig werken.


Die tentoonstelling kwam tot stand dankzij de medewerking van curator Marcel Van Jole, die lange tijd bevreind was met Frans Masereel en toegang had tot een groot aantal openbare collecties en privé-verzamelingen. Hij kon de eigenaars overtuigen om hun werken uit te lenen om een representatief overzicht te kunnen creëren van Masereels kleuroeuvre, dat volgens kenners in totaal enkele duizenden werken moet omvatten.

Een groot gedeelte van die werken is trouwens nog onbekend. “Men mag niet vergeten dat Masereel lange tijd verbleven heeft in Rusland, China en Tunesië en daar ook gewerkt heeft,” voerde Marcel Van Jole aan. “Er duiken dan ook nog geregeld nieuwe werken van de kunstenaar op en het is bijzonder moeilijk om een sluitend overzicht te geven van het complete oeuvre van Masereel.”


De tentoonstelling in Antwerpen werd opgedeeld in verschillende thema’s. In de eerste plaats wordt er aandacht besteed aan Antwerpen en het havengebeuren, want Gentenaar Masereel had ook een speciale band met de stad. Maar ook het nachtleven bleek een grote inspiratiebron, wat tot uiting komt in een tweede onderdeel van de tentoonstelling. Maar ook de zee en de kust werd door Masereel geregeld op doek vastgelegd. Een laatste gedeelte van de tentoonstelling vestigt de aandacht op de reizende Masereel.

De tentoonstelling loopt tot 2 april in de Koningin Fabiolazaal aan de Jezusstraat 28 in Antwerpen en is elke dag toegankelijk van 10 tot 17 uur. Op maandag is de zaal echter gesloten. Er is ook een begeleid bezoek met een gids mogelijk. Dat moet vooraf wel aangevraagd worden via de Gidsenbeurs (tel. 03/203.95.30). Tevens is er een uitgebreide catalogus beschikbaar, samengesteld door Marcel Van Jole en Roger Vander Linden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home