Platform21

Friday, February 03, 2006

Beyond viert zesde verjaardag


De Antwerpse covergroep Beyond viert in februari zijn zesde verjaardag. Wie dat wil vieren, kan alvast vrijdag 3 februari terecht in de Ierse pub Celtic Ireland op de Antwerpse Groenplaats. De zeskoppige groep stapt er om 22.30 op het podium. De toegang is gratis.

"Het idee om samen muziek te gaan maken, is eigenlijk in februari 2000 geboren op een rijkswachtfuif in de Korte Vlierstraat in Antwerpen," vertelt drummer Dirk Reinenberg. "Eigenlijk waren het gitarist Tom Muylaert en zanger Jean-Pierre Philip die besloten om samen iets met muziek te gaan doen. Het kwam toen tot een weddenschap, waarbij ik beloofde om te komen drummen wanneer ze woord hielden."

De groep kreeg in de rijkswachtkazerne aan de Boomsesteenweg een lokaaltje ter beschikking om te oefenen. Dat Dirk Reinenberg nog nooit achter een drumstel had gezeten, was een detail waar niet echt rekening mee gehouden werd. Hij leerde de basistechnieken van gitarist Tom Muylaert en en meteen was Beyond vertrokken. Dat met bassist Luc Peeters een geschoold muzikant de rangen kwam vervoegen, werd wel in alle dankbaarheid aanvaard.

Het oorspronkelijke reportoire was opgebouwd rond nummers als 'Blauw' van The Scène, 'Bad Moon Rising' van Creedence Clearwater Revival en 'Nu of Nooit' van de Kreuners. Toen een tweede gitarist zich bij het viertal kwam voegen, profileerde Jean-Pierre Philip zich steeds meer tot vocalist en later op het podium ook frontman van de groep.

In december 2000 volgde eindelijk een eerste optreden. "Dat was in het Café Hoegaerden aan de Antwerpse Suikerrui," vertelt Dirk Reinenberg. "Dat was destijds een beetje mijn stamkroeg. Maar er was toen wel heel wat overredingskracht nodig om de uitbater zover te brengen dat we er onze kunsten mochten tonen."

Maar na dat eerste optreden was het hek van de dam. "Twee weken later stonden we - weliswaar ook met het nodige lobbywerk - op de Grote Markt ter gelegenheid van Antwerpen Schaatst," herinnert Dirk Reinenberg zich. "Maar we voelden dat we nog een frontzangeres misten. Het lukte ons echter al vlug om de Ierse Davina Gormley te overtuigen bij Beyond te komen zingen. Dat klikte meteen en bovendien gaf dat ons de mogelijkheid om ons repertorium gevoelig uit te breiden."

Inmiddels heeft de groep er ruim zestig optredens opzitten en stond ze twee keer op de affiche van de Flikkendag in Gent, Helirock, de Tall Ships Race in Antwerpen en de Parkfeesten in Boom. Ondertussen werd afscheid genomen van de tweede gitarist, maar die werd vervangen door Danny Wellens. "Sinds die bij ons aan de slag is, is de kwaliteit van onze nummers er sterk op vooruit gegaan," zegt de Beyond-drummer nog. "De nummers klinken nu veel voller en het duurt ook minder lang om nieuwe nummers in te studeren. Ik krijg de indruk dat we steeds meer een goed geoliede machine aan het worden zijn."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home