Platform21

Wednesday, December 06, 2006

Hommage aan Maurice BéjartMaurice Béjart viert zijn gouden jubileum als choreograaf. Dat wordt in Antwerpen in de kijker gezet met twee hommage-voorstellingen die samen het beste uit de lange en rijke carrière van Béjart doen herleven, met onder meer zijn befaamde ‘Bolero’ naar de gelijknamige compositie van Maurice Ravel.

Mauricé Béjart werd op 1 januari 1927 geboren in Marseille. Dat betekent dat hij over een kleine maand tachtig jaar wordt. In 1960 stichtte hij in Brussel het Ballet van de XXste Eeuw. Hij wordt beschouwd als de grootste choreograaf van de voorbije eeuw en heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van het Belgische ballet.

Zelf was Béjart als danser aan de slag bij Les Ballets de Paris de Roland Petit, het International Ballet in Londen en het Ballet Cullberg in Zweden. In 1953 richtte hij in Parijs zijn eerste dansgroep ‘Ballets de l’Etoile op, dat vier jaar later opgevolgd werd door het Ballet-Théatre de Paris. Naast het Ballet van de XXste Eeuw stichtte hij in Brussel ook nog de experimentele dansgroep Yantra en de beroemde dansschool Mudra.

Onenigheid met Gerad Mortier, directeur van de Muntschouwburg in Brussel, zette Béjart aan om in 1987 uit te wijken naar Lausanne. Ook de Mudraschool, die nochtans figuren als Anne Teresa de Keersmaecker, Maguy Marin en Michèle-Anne de Mey had voorgebracht, werd gesloten.

Als herinnering aan de vijftigste verjaardag van de oprichting van het Ballet-Théatre de Paris werd een dubbel hommageprogramma samengesteld. In ‘L’Amour-La Danse’ werden de beste liefdesfragmenten uit de meesterwerken van Béjart samengebracht, met onder meer ‘Le sacre du printemps’, ‘Roméo et Juliette’ en ‘Le Presbytère’. Daarnaast brengt ‘Brel et Barbara-L’Art d’etre Grand Père-Bolero’ drie van de meest belangrijke choreografieen van Béjart samengebracht.

Deze twee programma’s worden de volgende dagen in de Antwerpse Stadsschouwburg opgevoerd. Van 6 tot 10 december wordt ‘L’Ampur-La Danse’ opgevoerd. Van 13 tot 17 december volgt het tweede programma. Meer informatie kan verkregen worden op de website www.musichall.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home